Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

vineri, 31 ianuarie 2014

Siena pe bani putini


Toscana se mandreste cu bucate si vinuri alese, cu orase ca niste bijuterii sub soare, o regiune cu dealuri inverzite si cu case deosebite, cu cipresele care strajuiesc castele si cetati medievale sau drumuri asfaltate care serpuiesc printre dealurile cultivate cu vita de vie si cu maslini pitici.
In varful fiecarui deal troneaza cate o vila veche de 300 si ceva de ani! Toscana este atat de frumoasa in multitudinea formelor si culorilor, incat e greu sa o poti cuprinde intr-o singura vacanta. Noi am vizitat Florenta si Siena, dar si cateva localitati situate in imediata lor apropiere:  Buonconvento, San Antimo Abbey si Montalcino. Am ratat multe: Pisa cu al sau turn inclinat, Montepulciano – celebru pentru vinurile sale nobile, San Gimignano – probabil cel mai renumit oras al Toscanei, Monteriggioni - un burg medieval, inconjurat de ziduri de aparare unde au loc celebrele festivaluri medievale, Volterra cu cele doua castele minunate si amfiteatrul roman, Colle Val d’Elsa, Pienza sau San Quirico d’Orcia si multe altele.
 
Prima escala am facut-o la o vila care apartinea unor prieteni, situata pe varful unui deal la vreo 10 km de Buonconvento.  Masina noastra inainta prin padure pe un drum ingust pe care abia incapea o singura masina. Mergeam inainte printre crengile copacilor care ne deschideau drumul si ne rugam sa nu cumva sa avem nesansa sa coboare alta din sens invers. La un moment dat padurea s-a terminat brusc si am dat chiar in poarta vilei.

 
O splendoare. In curtea elegant aranjata tronau ruinele unei vechi capele.
In fata de deshidea platoul cu piscina.


Dincolo de ea, dand roata dupa casa, maslinii pitici umpleau dealul.
De aici am plecat sa colindam imprejurimile. 

In treacat am vizitat Buonconvento si Montalcino, celebru pentru Brunello di Montalcino, unul dintre vinurile care au adus renume localitatii peste hotare.  Labirintul de strazi mici este strajuit de case de piatra intr-o arhitectura tipica regiunii. Aici vanatul sta la baza gastronomiei locale si trebuie sa recunosc faptul ca mancarea este al naibii de gustoasa!
 
Primul popas: Siena – un oras relativ mic, cu strazi inguste care urca si coboara, ticsite cu turisti. Orasul este format din 17 cartiere medievale, ridicate pe 3 coline destul de abrupte.


Intre cartiere se mentine o anumita rivalitate inca din perioada intrecerilor Palio, cursele de cai care au loc de doua ori pe an in celebra Piata del Campo.



Ridicata in stil gotic si perfect conservata peste secole, Siena isi dezvaluie frumusetea tocmai prin acele elemente medievale pastrate cu sfintenie: steagurile cu insemne care fac diferenta intre cartiere, belciugele din fier de care erau odinioara legati caii inca mai sunt pastrate la intrarea in locuinte. Orasul este scaldat de soare vara si aerul incins impune o amunita lentoare activitatii.

 
Piazza del Campo – celebra pentru Fonte Gaia si festivalul Il Palio di Siena, Cripta  si Palazzo Publico marcheaza centrul vechi al orasului.  La capatul pietei se afla o copie dupa Fonte Gaia care contine 13 sculpturi in basorelief reprezentand scene biblice.
Aici lumea zaboveste ziua in amiaza mare si singura speranta racoroasa este inghetata delicioasa! Siena a fost primul oras european in care a fost limitat traficul auto in centrul istoric din anul 1966.  De aici se poate merge catre Dom si Biblioteca Piccolomini, Battistero, Museo De’ll Opera Metropolitana, Palazzo Piccolomini, Biserica San Francesco, Torre del Mangia, Biserica Santa Maria dei Servi si Pinacoteca Nazionale.
Domul este unul dintre obiectivele cele mai indragite de catre turisti.

 
Fatada exterioara este realizata din marmura alba, rosie si verde, in modele geometrice perfecte. Muzeul Santa Maria della Scala a fost odinioara han pentru pelerini, mai apoi spital, ca astazi sa atraga mii de turisti dornici sa vada comorile pe care le adaposteste, in special frescele realizate de Domenico de Bartolo.
La Biserica Chiesa della Santissima este celebra pentru frescele realizate de Veccchietta. Tot aici pot fi vazute colectia de relicve a vechiului spital si oratoriul subteran. Daca vrei sa admiri panorama orasului va trebui sa urci cele 400 de trepte in Torre del Mangia. Casa Sfintei Ecaterina de Siena n-ar trebui omisa, iar daca vrei sa aflii mai multe despre viata ei, viziteaza Biserica di San Domenico, ridicata in secolul 13. Interiorul, destul de auster, aduce mai degraba cu un sopron, dar aici sfanta ar fi facut multe miracole.
Palazzo Publico este realizat tot in stil gotic si adaposteste primaria orasului. Celebrul turn del Mangia poarta numele unui clopotar celebru, iar cei care urca in el au ocazia sa vada orasul in toata splendoarea sa. Tot aici se afla Museo Civico, celebru pentru frescele sale pretioase.
Daca vreti sa vizitati obiectivele turistice, cumparati Opa Si Pass, valabil 3 zile, care costa 10 euro si cu care puteti intra in: Museo De’ll Opera, Biblioteca Piccolomini, Battistero si Panorama.
Intrarea in Dom costa 3.5 euro, Cripta – 6 euro.
Museo Civico – 7 euro, Torre del Mangia – 6 euro.
Daca vreti sa faceti un deal – cumparati bilet combinat si platiti doar 10 euro in loc de 13! 
In biserica Capella di Santa Caterina intrarea este libera.
Am vizitat de asemenea Abatia Sant’Antimo, una dintre cele mai importante manastiri benedictine care dateaza din 1118. Aici turistii pot asculta muzica gregoriana de buna calitate sau pot admira biserica inconjurata de dealurile plantate cu maslini. Un chiparos sta intepat cu varful spre cer, gata sa sprijine turnul vechi al abatiei. Noi am luat cina la castelul abatiei dupa ce am asistat la slujba de seara si am ascultat aceste acorduri dumnezeiesti. Masa a fost o incununare a unei seri deosebite: aperitive mici si delicioase, preparate fine in proportii masurate si un vin… Mi-amintesc cu mare placere de plimbarea romantica sub clar de luna pe domeniu, dupa ce se lasase noaptea, intre doua feluri de mancare.


Prietenii nostri, italieni nascuti si crescuti in Toscana, ne-au plimbat pe la castele private cu porti rabatabile strajuite de ziduri groase si santuri de aparare, pe la castele bantuite de fantome imaginare. Cand esti turist, povestile ciudate au intaietate in fata istoriei.



Am sa va spun un secret: o sa ma intorc odata, nu stiu cand, sa vad si restul! Sunt atat de multe de vazut! Timpul inca nu-i pierdut!

 *** aceasta poza e luata de pe net.